ONKO JÄLJITELMÄVAATTEET NOLOJA?

Onko jäljitelmävaatteet noloja? Pohdin tätä aihetta usein mielessäni. Netissä keskustelupalstoilla usein lytätään pikamuotiketjut täysin kopioimisesta, mutta miksi se on ok, jos designer-brändi kopioi toisen suunnittelijan designin? En mitenkään puolla pikamuotiketjuja kopioimisesta, sillä esimerkiksi Zara tekee todella röyhkeitä kopioita pienten suunnittelijoiden tuotteista.

Kun Balenciaga julkaisi Speed Runner ja Triple S -mallinsa, alkoi yhtäkkiä sukkakenkiä ja Triple Ässän kaltaisia kenkiä tulemaan muiltakin isoilta brändeiltä, mutta se oli ok. Tottakai pikamuotiketju Zara laittoi lusikkansa tähän soppaan ja teki myös omat jäljitelmänsä molemmista malleista, mutta nämä mallit lytättiin täysin. Miksi esimerkiksi Acne saa tehdä Speed Runneria jäljittelevän kengän mutta Zara ei? Kun toinen designer-brändi jäljittelee toisen suunnitelijan mallia, se on cool juttu, mutta mikäli joku ketju jäljittelee mallia siitä tulee nolo.

Itse olen sitä mieltä, että pikamuotiketjujen jäljitelmävaatteet eivät ole mitenkään noloja, enkä näe mitään pahaa niiden käyttämisessä. Ymmärrän hyvin sen, että kaikilla todellakaan ei ole varaa ostaa 800 euron kenkiä ja mikäli samannäköisen tuotteen on saatavilla 50 eurolla, niin miksi ihmeessä niitä ei ostaisi, jos malli miellyttää silmää?

Miksei sitten vain osta feikkejä?

Feikit ovat mielestäni kuitenkin täysin eri juttu, joihin liittyy paljon muutakin pahaa, kuin pelkkä kopiointi. Jokainen meistä voi miettiä haluaako antaa rahansa isolle kansainväliselle ketjulle vai rahoittaa mielummin mahdollista järjestäytynyttä rikollisuutta. Itse olen täysin feikkituotteita vastaan mikäli tuotteessa käytetään/jäljitellään toisen brändin logoa tms. En myöskään ymmärrä sitä, jos jonkun toisen merkin paidassa on hyvin samankaltainen logo, mutta ei kuitenkaan täysin samana. Hyvänä esimerkkinä on Supremen Box logo, jota todella monet ketjut kopioivat. Toki isotkin ketjut saattavat käyttää kyseenalaisia menetelmiä vaatteiden valmistukseen, mutta karu fakta on se, että harva meistä muutenkaan tietää vaatteidensa alkuperää.

Kuten olen ennenkin sanonut, jokaisen pitäisi pystyä käyttämään niitä vaatteita, jotka itsestä tuntuvat hyvältä. Muiden ei tarvitse niistä tykätä, mutta jokaiselle pitää antaa lupa käyttää niitä vaatteita mistä hän itse pitää. Jäljitelmävaatteet eivät ole kaikkien juttu, mutta mikäli pienellä budjetilla haluaa pysyä “ajan hermoilla” on jäljitelmät varsin varteen otettava vaihtoehto.

Mitä mieltä sä olet tästä asiasta?

Pitää vielä loppuun mainostaa: Mulla on Instagramissa sunnuntaihin asti arvonta käynnissä, joten mikäli et vielä ole käynyt osallistumassa, käy tekemässä se nyt. Arvottavana on Supremea ja Kaws x Uniqloa! Arvonta löytyy mun Instagramista. @etutukkaeetu

-Eetu J

 

 

2 thoughts on “ONKO JÄLJITELMÄVAATTEET NOLOJA?

 1. Puhut itseäsi hieman ristiin, kun aluksi sanot ettet puolla pikamuotiketjujen kopioimista ja seuraavassa kappaleessa sanot, että pikamuotiketjujen jäljitelmien käyttäminen mielestäsi ei ole noloa. Minun mielestäni se on noloa ja mielestäni on turhaa lähtä millään tavoin puoltamaan pikamuotiketjuja. Pikamuotiketjujen idea on kopioida trendejä ja tehdä niistä halpoja laaduttomampia versioita, epäekologisilla tavoilla ja kannustaa ihmisiä jatkuvaan kulutukseen.

  Sanaa ”muoti” ei olisi olemassa ilman jatkuvaa jäljittelyä ja trendien leviämistä, joten joidenkin trendien kopioiminen on okei muotimaailmassa. Asiaa ei voi asettaa pöydälle tietenkään mustavalkoisena. Jos suurikin muotitalo jäljittelee toisen muotitalon tekemisiä täysin, se ei mielestäni ole okei. Mutta jos muotitalo ottaa joitain vaikutteita toiselta, pitämällä tuotteissaan oman näkönsä, sanoisin sitä muodin luonnolliseksi kiertokuluksi.

  En sano, että kaikki muotitalot ovat pyhiä ja vastuullisia, nimittäin eivät ole. Sanon kuitenkin, että ensimmäinen askel kestävään kulutukseen on lopettaa kaikkien pikamuotiketjujen tukeminen ja tehdä vähemmän, mutta harkitumpia ostoksia muilta firmoilta. Raha tulee tietenkin usein vastaan, mutta loppuen lopuksi on fakta, että hintakäsityksemme vaatteista on vääristynyt juurikin pikamuotiketjujen takia. 170euron tuote tuntuu järjettömän kalliilta aluksi, mutta jos se todella on tuote jonka tahtoo ja joka on kestävä, hyvin valmistettu, niin se ei todella ole niin paljoa. Kun kuitenkin jatkuvalla kuluttamisella saattaisi tuon saman summan käyttää muutenkin neljään ei niin harkittuun tuotteeseen.

  1. Moikkka!

   Kuten juuri itsekkin kirjoitit niin _minä_ en puolla pikamuotiketjujen tapoja yms, mutta mikäli joku _muu_ haluaa niitä käyttää ja olla trendikäs niin se ei mielestäni ole noloa. Minun juttuni se ei kuitenkaan ole kuten kirjoitinkin.

   Mitä ihmisten kuluttamiseen tulee niin olet siinä täysin oikeassa, että ihmiset kuluttavat ja haalivat turhaa materiaalia koko ajan lisää ja lisää. 170euron tuote ei todellakaan ole kallis, mutta postauksen tarkoitus olikin lähinnä juuri käsitellä tätä pikamuotia.

   Lähinnä siis tarkoitan sitä, että onko väliä loppujen lopuksi ostaako vaikka Zaran 30e “jäljitelmä” hupparin tai Vetementsin 1000 euron samanlaisen hupparin, kun se ei kuitenkaan enää parin vuoden päästä ole siisti juttu. Mutta tämä päteekin juuri tuohon mitä sanoit, että kaikki muotitalot eivät ole vastuullisia.

   Itsekkin olen viime aikoia yrittänyt vähentää turhaa ostelua ja ostaa käytettyjä vaatteita ja muutenkin muovata tyylistä pikku hiljaa osittain ajattomampaa, jotta näitä turhia ostoksia ei tarvitsisi tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *